
Niedawna konferencja szefowej Komisji Europejskiej Ursuli von der Leyen dała odpowiedź na pytanie kiedy uwolnione zostaną środki z KPO, które do tej pory były dla Polski zablokowane. Wstępna pozytywna ocena polskiego wniosku o płatność została wydana przez Komisję Europejską w czwartek 29 lutego 2024 r. W przypadku środków z KPO, olbrzymią rolę odgrywa czas, gdyż co do zasady powinny być wydatkowane do końca 2026 roku. Wg wyliczeń organizacji “Pracodawcy RP” do tej pory Polska wykorzystała zaledwie ok. 1,5% z przyznanej nam puli, a na rozdysponowanie całej reszty zostało już tylko dwa i pół roku.
Krajowy Plan Odbudowy wzmocni polski sektor HoReCa
Krajowy Plan Odbudowy i Zwiększania Odporności to plan, który został utworzony przez polskie władze, aby możliwe było otrzymanie pieniędzy z Instrumentu na rzecz Odbudowy i Zwiększenia Odporności (Recovery and Resilience Facility – RRF). RRF to specjalna pula środków, która w swoim założeniu ma wspomóc gospodarki krajów unijnych w podniesieniu się po ciężkim okresie pandemii m.in. na skutek wprowadzanych lockdown’ów. Nic dziwnego więc, że na środki z KPO czeka niecierpliwie sektor hotelarski i gastronomiczny, określany popularnie skrótem HoReCa. W końcu to ta branża ucierpiała najmocniej podczas epidemii COVID. Dane z raportu Consumer Panel Services GfK nie pozostawiają złudzeń i mówią, że od 2019 roku zamknięto blisko 20 tys. punktów gastronomicznych, a to już 25% w skali kraju i wszystkich placówek. Z kolei spadki przychodów hoteli w czasach pandemii oscylowały średnio w okolicach 60%. Zrozumiałe jest zatem, że dotacje z KPO na ożywienie strefy usług hotelarskich i gastronomicznych budzą zarówno duże zainteresowanie właścicieli, jak i ich nadzieje co do jak najszybszego uruchomienia konkursów.
Jak skutecznie rozliczyć projekt w konkursie KPO dla branży HoReCa?
Wychodząc naprzeciw tym oczekiwaniom, w I kwartale 2024 roku Polska Agencja Rozwoju Przedsiębiorczości planuje uruchomić (za pośrednictwem pięciu regionalnych koordynatorów) konkurs* na inwestycje dla przedsiębiorstw, głównie z sektora HoReCa, w produkty, usługi i kompetencje pracowników, związane z dywersyfikacją działalności. W konkursach będą mogli wziąć udział mikro, mali i średni przedsiębiorcy (działy PKD: 55, 56, 59, 77, 79, 82, 85 i 91), którzy w ramach projektu będą mogli sfinansować np. zakup nowoczesnego wyposażenia, rozbudowę ogródka restauracyjnego, wdrożenie odnawialnego źródła energii czy też montaż klimatyzacji w lokalu. Dodatkowo, w ramach przedsięwzięcia będzie można sfinansować koszty dywersyfikacji działalności np. wprowadzenia usług cateringowych, rozszerzenia oferty restauracji, kawiarni lub hotelu. Pula środków na całe działanie to 320 mln euro, a wysokość dofinansowania wyniesie aż do 90% kosztów netto.
Jest oczywiście kilka warunków, które będą musiały być spełnione, aby ubiegać się o wsparcie. Podstawowe kryteria to m.in.:
- udokumentowany spadek obrotów w wysokości co najmniej 20% w latach 2020 lub 2021;
- inwestycja musi zakończyć się maksymalnie 31 stycznia 2026 r.;
- okres realizacji przedsięwzięcia nie może być dłuższy niż 12 kolejnych miesięcy;
- minimalna wartość dofinansowania wynosi 50 000,00 zł;
- maksymalna wartość kosztów kwalifikowalnych wynosi 600 000,00 zł (540 000,00 zł dofinansowania);
- dofinansowanie przyznawane będzie w ramach pomocy de minimis;
- na dzień złożenia wniosku wnioskodawca powinien prowadzić działalność gospodarczą w województwie, w którym zgłasza lokalizację przedsięwzięcia MŚP (prowadzenie działalności w województwie musi zostać potwierdzone wpisem do odpowiedniego rejestru).
Dotacja z KPO dla wielu poszkodowanych w pandemii hotelarzy i restauratorów może okazać się potężnym zastrzykiem finansowym nie tylko na dalsze prowadzenie, ale też na rozszerzenie działalności w dość mocno konkurencyjnej branży. To może być, a nawet powinien, impuls dla przedsiębiorców do ponownego przemyślenia sposobu prowadzenia działalności i dążeniu do unowocześnienia i dywersyfikacji swojej działalności.
*Powyższe informacje są aktualne w momencie publikacji artykułu i opierają się na publicznie dostępnych danych. W ramach dokumentacji opublikowanej przez PARP w dniu ogłoszenia konkursu, mogą nastąpić modyfikacje zarówno zakresu projektów, jak również ww. kryteriów.
Autorzy: Tomasz Bąkowski, ekspert PwC Polska, Zespół Pomocy Publicznej
Barbara Brzezińska, menedżer PwC Polska, Zespół Pomocy Publicznej
Grzegorz Kuś, dyrektor PwC Polska